Vår historie

-Jeg har sett at VR-video kan bidra til å gi eldre med demenssykdom ro. Og slik ro smitter også over på omgivelsene. Det sier sykepleier Anne Toril Brøndbo i Namdalen. Hun er i ferd med å gjennomføre master i innen helse- og sosialfaglig arbeid med eldre.

Ei engang aktiv dame i 60 årene sitter inne på sykehjemmet og ser ut vinduet. Selv om hennes mann besøkte henne daglig krevde aktivisering langt mer enn familien kunne følge opp. Hva om mor den gang kunne tatt seg en tur ut i naturen ved hjelp av filmer i VR-briller? Det var slik Per Kristian Orset fikk ideen til Minnehjelp360.

Per Kristian tenkte mye på dette i årene etter at moren døde og fant etter hvert ut at han ville gjøre noe med dette. Med ballast som journalist fra NRK og TV2 startet han i 2018 firmaet Visuell dokumentasjon, som forsøker å gi denne gruppen gode opplevelser gjennom nettopp VR-briller med spesialtilpassede filmer. I dag lager firmaet filmer også for andre grupper. VR-brillene og filmene kan brukes på sykehus og til palliativ behandling. Forskning har vist at bruk av VR-briller kan ha svært gunstig effekt på personer med demens. Utprøving har også vist at også psykisk utviklingshemmede kan få økt livskvalitet på denne måten. Forskning har vist at effekten med VR er så stor at man til og med kan bruke dette mediet innen smertelindring.

Slik lages filmene

På opptak for Minnehjelp360

De fleste filmene lages utendørs. Kort og godt fordi at mange ikke kommer seg ut, selv om de så gjerne ønsker. Men selv om vi er utendørs, så kan vi likevel sette søkelys på ting og opplevelser som hører til innenfor de fire vegger. Her skal vi filme kjøkkengjenstander som har vært brukt i mange generasjoner.

Vi er inne i Skånevik, helt sør i Hordaland. Alina er 82 år og svært sprek for sin alder. Hun har samlet gamle gjenstander hele sitt voksne liv, og denne dagen vi er der vil hun gjerne vise fram gjenstandene som hun har katalogisert og gitt sine egne plasser på veggene.

Barndommens minner
Mange personer med demens husker best fra egen barndom, det er som en løk hvor blad for blad fjernes og du til slutt står igjen med barndommens minner. Å bidra til at man minnes opplevelser fra oppveksten er godt på mange måter. Ikke minst fordi det gir mestring: Om man ikke husker hva barnebarna heter, husker man i alle fall tingene som mor hadde på kjøkkenet… Og gjennom visning av slike filmer dukker det opp opplevelser som kan knyttes til tilsvarende gjenstander som han ser. Som for eksempel trevispen: Noen husker den ble brukt til tretrauet hvor matrester ble blandet til grisefôr. Andre brukte kanskje trevispene til å røre i julegrøten med, vispene var nemlig laget av tidligere års juletrær!